''Umarım bizi aradıkları gibi Aygün'ü aramazlar''

Eski esir asker İbrahim Yayla, Aygün'ü arama gerekçesiyle Dersim bölgesinde süren operasyonlara dikkat çekerek, "Bu arama, umarım, bizim bulunduğumuz kamplar biline biline gün aşırı vurulduğumuz arama ola


7-24esenlerhaber /Haber Merkezi

Eski esir asker İbrahim Yayla:

''Umarım bizi aradıkları gibi Aygün'ü aramazlar''


Eski esir asker İbrahim Yayla, Aygün'ü arama gerekçesiyle Dersim bölgesinde süren operasyonlara dikkat çekerek, "Bu arama, umarım, bizim bulunduğumuz kamplar biline biline gün aşırı vurulduğumuz arama olayına benzemez" dedi.
 Eski esir asker İbrahim Yayla, CHP Milletvekili Hüseyin Aygün'ün HPG tarafından alıkonulmasını ETHA'ya değerlendirdi.

Devletin alınan esirler karşısında "görmeme ve umursamama" tutumu aldığını hatırlatan Yayla, "Yakın zamanda bir esir yakını, yakını olan esiri sayıklaya sayıklaya ölüme gitmiştir. Devletin bir gün adım atacağı düşüncesiyle, çocuklarının kurtarılacağı günleri bekleyen şimdi Hüseyin Aygün ile birlikte 8 esir asker ailesi var. Fakat aile ne yaparsa yapsın devlet seslerini duymak istemiyor" dedi.

Yayla, Aygün'ün diğer esir askerlerin aksine bugün gündemin ilk sırasında yer almasına ilişkin, "Nasıl ki devlet aygıtı maaş meselesi olunca halk ile vekili arasına bir fark koyarsa, esir düşen milletin kendisi değil de vekili olunca aynı işgüzarlığı yapmışlardır" yorumunda bulundu.

Dünden bu yana yayınlanan haberleri takip ettiğini hatırlatan Yayla, "Bu ülkede gerçekten halk olma yerine vekil olunmalıymış, diye hayıflanmadım değil doğrusu" dedi.

"Esir alma durumunda geçmişten günümüze devlet tavrı bellidir" diyen eski esir asker, şöyle konuştu: "Bu tavır önce görmeme,duymama,konuşmama şeklinde gelişir. Oldu ya birileri kendisini dinlemeyip inisiyatif alır, PKK kamplarına gidip esirleri almaya kalkarsa onların başına gelmeyen de bırakılmaz. En son Dağlıca esirlerini almaya giden heyet için hala yargılama süreci devam etmektedir. Devlet tavrının esası Kürt halkının varlığını inkara dayanır, bu böyle olunca bu durumu aşan ve tavır geliştiremeyen her hükümet bu tavrın sürdürücüsü olmaktan da kurtulamıyor."

Bölge yapılan askeri aramalar için "Devlet eliyle geliştirilen Silvan'a gebe provokasyondur" diyen İbrahim Yayla, "PKK, 'Elimizde esirler var, operasyon gerçekleştirmeyin' dediği halde daha sonra mahkeme konusu olacak esirlerin canını tehlikeye sokacak operasyonu devreye sokmuştur. Bu arama tavrı umarım bir Silvan ve bizim bulunduğumuz kamplar biline biline gün aşırı vurulduğumuz aramaya benzemez" dedi.

Hüseyin Aygün'ün ailesine geçmiş olsun dileklerini ileten Yayla, aileye şu mesajı da verdi: "Geleneksel inkarcı davranışın ve sömürgeci politikaların ne Aygün'ü kurtarabileceğini ne de bu sorunu çözmede bir yararı olmayacağını düşünüyorum. Hüseyin Aygün ailesinin hem CHP hemde AKP savaş rantçılarının söylemlerinin arkalarında savrulmamalarını isterim. Bunu bir daha yaşanmayacak şekilde barışa hizmet edecek bir fırsata çevirmek gerekiyor. Sizden bugünlerde 'hep bir yüreğiz savaşta' diyenlerin kampında yer almamanızı rica ediyorum."

İBRAHİM YAYLA KİMDİR?


Samsun'un Bafra ilçesinde yaşayan İbrahim Yayla, 1994'te gönüllü olarak askere gitti. "Komando" olmak isteyen Yayla, acemi birliğini Isparta'da tamamladıktan sonra Mardin'in yolunu tuttu. Operasyonlara katıldı. İlk dağ deneyimini 25 günlük askerken Gabar'da yaşadı ve o gün yaralı halde PKK tarafından esir alındı. İki yıl esirliğin ardından, içinde eski milletvekili Fetullah Erbaş'ın da içinde olduğu bir heyet aracılığıyla serbest bırakıldı. Daha sonra hakkında "örgüt üyeliği" suçlamasıyla dava açılan Yayla, askeri cezaevinde aylarca işkence gördü. "Komando" olma hayaliyle gittiği ordudan "antimilitarist ve savaş karşıtı" biri olarak geri dönen Yayla, bugünlerde "esir politikaları" üzerine bir kitap hazırlığında.
İSTANBUL (Arzu Demir)ETHA