Türkiye gerçekten ihracat rekoru kıran bir ülke konumunda mı?

 Türkiye gerçekten ihracat rekoru kıran bir ülke konumunda mı?

Ahmet Şengül Yazdı

 Türkiye Gerçekten İhracat Rekoru Kıran Bir Ülke Konumunda Mı?
 
Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyümesinin önündeki temel engellerden birisinin dış ticaret açığı veya daha geniş bir tanımla cari açık sorunu olduğu sıkça dile getirilmektedir. Bu sorun, esas itibarıyla, “ithalat bağımlılığı” olarak da nitelendirilen, üretim değerindeki (veya toplam talepteki) ithalat bileşeninin yüksek olması durumundan kaynaklanmaktadır. Türkiye’de son 10 yıl içinde (yerli ve ithal girdiler fiyat etkisinden arındırıldığında dahi)
 
İthalata bağımlılık oranının artış eğiliminde olması konu ile ilgili araştırmaların önemin artırmaktadır.
İşteTÜRKİYE Cumhuriyeti Merkez Bankası Araştırma Ve Para Politikası Genel Müdürlüğü tarafından KASIM / 2009 yılında hazırlanmış olan bir rapor ile Ülkemizin aslında sadece suni olarak bir rekor havası yaratıldığı görülmektedir. ( Taslağa
 
http://www.tcmb.gov.tr/yeni/iletisimgm/turkiyeimalatsanayii_ozet.pdf internet adresinden ulaşılabilir. ) Ülkemizin aslında ihracat rekoru kırmış gibi gösterilen sektörlerin ( ör: otomotiv, elektronik vb.. ) ara girdilerinde yüksek oranda ithalat rejimine bağlı oldukları açıkça görülmektedir. Şimdi bunların sebeplerine bir göz atalım.
 
Firmaları İthalata Yönlendiren Faktörler
a) Yurt içinde Üretilen Ara ve Yatırım Mallarının Göreli Olarak Pahalı Olması
b) Yurt içi Üretimin Kalitesinin Yetersizliği Şengül Yazdı
c) Yurt içi Üretimin Olmaması veya Yurt içi Üretim Miktarının Yetersizliği
d) Üretim Teknolojisindeki Değişim
e) Üretimin Finansmanındaki Yetersizlik
 
v.b. gibi nedenleri sıralamak mümkündür.
 
Ocak 2013 İhracat Rakamları Açıklandı.
 
İşte rakamlara gizlenen gerçekler.
Türkiye'nin ihracatı, bu yılın Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,2 artarak 11 milyar 509 milyon dolar, ithalatı ise yüzde 7,6 artarak 18 milyar 800 milyon dolar oldu.
 
** Dış ticaret açığı ise aynı dönemde yüzde 2,4 artarak 7 milyar 291 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıl Ocak ayında yüzde 59,2 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 61,2'ye yükseldi.
 
** Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2013 yılı Ocak ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 7,9, ithalat yüzde 7,6 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2013 Ocak ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 2, ithalat yüzde 9 arttı.
 
Bir ülkede işsizlik büyük boyutlara ulaşmışsa, gelir dağılımındaki adaletsizlikler giderek olumsuz bir tablo ortaya koyuyorsa, yatırımlar durma noktasına gelmişse, sabit gelirlilerin yaşam koşulları dayanma noktasını çoktan geçmişse, velhasıl ekonomik durum genel olarak olumsuzsa, o ülke ihracatının değil patlama yapması, gerçek anlamda bir artış sağlamış olması da oldukça kuşkuludur. İthalata dayalı bir büyüme modelinde, net katma değer ortaya çıkmadığı müddetçe Türkiye ekonomisinde dış ticaret açığı her geçen gün daha da artacaktır. Üretimin tercih edilmediği bir ülkede, ihracat girdilerine konu olan ara malı ithalatında her geçen gün dışarıya olan bağımlılık artmakta, bu ise dış ticaret açığını daha da tetiklemektedir. İhracat rekoru kırdık diyerek medya karşısına çıkıp konuşanlar, el, etek öpenler;
 
İhracat Rekoru Kırdık Dediğiniz Sektörlerin Ara Girdi Rakamlarını Ve İhracat Da Ki Mevcut Payını Açıklayınız. İşte bu rakamlar açıklandığında söylenebilecek en güzel cümle ‘’ Gerçekti Hayal Oldu ‘’ olacağını düşünmekteyim.
Saygılarımla
 
Kaynak: http://www.tcmb.gov.tr/yeni/iletisimgm/turkiyeimalatsanayii_ozet.pdf




  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli