Şehit Kamil'in Yaşayan Son Kardeşi Esenler'de Yoğun Bakımda

 Şehit Kamil

Bu topraklar uğruna hayatını seve seve verenlerin ve o kahramanlarımızın akrabalarının hikayesi hep yürek yakar, insanı derin duygulara götürür. Bu halk kahramanlarından "Gazi" şehrin "yürekli" kahr

Antep Savunmasının “ilk şehidi” olarak tarihe geçen Şehit Kamil’in kardeşi Kemal Dilek’in ilk ziyaretçileri arasında Esenler Belediyesinin STK’lardan sorumlu danışmanı Mehmet Kaya oldu. Kaya hastanede Kemal Dilek’in kızı ve oğluna geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Kaya elimizden ne geliyorsa yapacağız” dedi.


Kemal Dilek’in oğlu Yalçın Dilek, babasının durumu hakkında bilgi verdi. Dilek: Babam 20-25 gün öncesine kadar gayet sağlıklı yaşıyordu. Soğuk algınlığı nedeniyle babamı Yedikule göğüs hastalıkları hastanesine götürdük ve 21 gün orada yattı. Hastanede yattığı sürede enfeksiyon kaptı. Daha sonra babamı Esenler Güney hastanesinde getirdik ve burada 2 gündür yoğun bakım ünitesinde tedavi görüyor. Doktoru   hastamızın Zatürre olduğunu, durumunun iyi olmadığını söylüyorlar. Babamın durumunun ağır olduğunu Antepli bir gazeteciye bildirdik ve İstanbul Valisinin haber olması üzerine bu hastanede yoğun bakım servisinde hastamızın yatmasına yardımcı oldular.  

93 yaşında olan Kemal Dilek, bir gazeteciyle yaptığı söyleşide, Şehit Kamil’in anısı ile ilgili son derece üzüntü verici olan bazı ihmalleri de anlatmıştı. Adına okullar, caddeler yapılan, şiirler, kitaplar yazılan Şehit Kamil’in bir mezarının bile olmadığını şehitlik madalyası istediklerini fakat bu isteklerinin henüz yerine getirilmediğini söyleyen Kemal Dilek, mezarın bulunduğu mezarlığın üzerine ise zamanla okul yapıldığını ifade ederken, söyledikleri ‘gazi şehre yakışmadı’

“CAMİ YAPILMASINI İSTEDİM, YAPILMADI”
Aynı gazeteciyle yaptığı söyleşinin devamında, “Şehit Kamil’in şehit olduğu yere cami yaptırmak istedik; fakat tarihi yer olduğu için bu isteğimiz yerine getirilmedi. Kardeşimin şehit edildiği yerde cami yapılmasını çok istemiştim ve bunun için belediye başkanının yanına gitmiştim. Beni çok iyi karşılamıştı ama cami henüz yaptırılmadı” demişti.
 
 
ŞEHİTKAMİL KİMDİR?
21 Ocak 1920 Cuma günü, 14 yaşındaki Mehmet Kâmil annesiyle dedesinin evinden geliyorlardı. İkisinin de sırtında hasır örmek için dedesinin evinden aldıkları parçalar vardı. Fransızlarla harp daha başlamamıştı. Vakit akşam üstüydü.
Fransızların fırın olarak kullandığı bir binanın önünden geçerken, Kozanlı tarafından gelen birkaç Fransız askeri birden Mehmet Kâmil'in annesinin önünü kesip peçesini açmak istediler. Mehmet Kâmil'in annesi bir yandan bağırıyor bir yandan da peçesini açmak isteyen Fransız askerlerine karşı kendisini müdafaa etmeye çalışıyordu. Anasının saldırıya uğradığını gören Kâmil yerden aldığı taşları Fransız askerlerine atıyordu. Tam o sırada ortalığı bir çığlık kapladı. Mehmet Kâmil, Fransız askerlerinin tüfeklerinin süngüsüyle şehit edilmişti. Mehmet Kâmil'in katledilmesiyle Antep müdafaasının ilk şehidi verilmişti.


Bakalım bu toprakları toprak yapanlar ne kadar ilgi görecek. Bakalım devletimiz ve yönetenlerimiz, bu cennet vatan uğruna şehit düşen, canını seve seve verenlerin yanında ne kadar olacaklar.




  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 5.3 ° / 0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı