Meclis Başkanlığı seçimi tamamlandı. Ve MHP'nin geçersiz oy kullandığı seçimde AKP’nin adayı İsmet Yılmaz 258 oy alarak yeni Meclis Başkan oldu.
Meclis Başkanını Seçti
Meclis Başkanlığı seçimi tamamlandı. Ve MHP'nin geçersiz oy kullandığı seçimde AKP’nin adayı İsmet Yılmaz 258 oy alarak yeni Meclis Başkan oldu.
TBMM Başkanlığı seçiminin 4. turu sonuçları belli oldu. AKP Milletvekili İsmet Yılmaz TBMM’nin yeni Başkanı seçildi.
İşte adayların aldığı oylar…
İsmet Yılmaz: 258
Deniz Baykal: 182
4. Tur oylamaya 547 milletvekili katıldı. 29 oy boş olarak kullanılırken, 78 oy ise geçersiz sayıldı. MHP ‘Geçersiz’ Dedi
MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, 4. tur oylamaya MHP’nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun kalamaması halinde, MHP grubu olarak “geçersiz oy” kullanacaklarını söylemişti. Oylamada Bahçeli’nin dediği 2 eksikle gerçekleşti.
HDP’den 50 Oy Baykal’a
Halkların Demokratik Partisi, TBMM Başkanı’nın muhalefetten seçilmesi için Deniz Baykal’ı destekledi. CHP ve HDP’nin oy sayısı, yurt dışında olan Figen Yüksekdağ ve Deniz Baykal’ın oy kullanmaması nedeniyle 210 oluyordu. Baykal, CHP’nin sandalye sayısından yaklaşık 50 fazla oy aldı. Bu durum, Meclis kulislerinde CHP ile HDP’li vekillerden yaklaşık üçte ikisinin birlikte, Baykal lehinde oy kullandıkları şeklinde yorumlandı.
Demirtaş'tan İlk Açıklama:
İsmet Yılmaz kimdir?
TBMM Başkanlığı seçimi yine AKP’nin üstünlüğü ile tamamlandı ve Sivas Milletvekili, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz 258 oy ile Meclis’in 26. Başkanı oldu. İki fakülte mezunu olan Yılmaz, 1980 öncesi ‘ülkücü’ görüşe sahipti. Binali Yıldırım’la okuldan başlayan arkadaşlığı onu önce bürokrasi sonra siyasetin üst noktalarına taşıdı.
Eski Ülkücü
Sivas Gürün doğumlu olan Yılmaz, 1980 öncesi ‘ülkücü’ görüşe sahipti. Hemşehrisi Muhsin Yazıcıoğlu MÇP’den ayrılıp BBP’yi kurduğunda bu partiye yakın durdu. AKP iktidara geldiğinde önce bürokrat olarak sonra siyaset saflarında bu partiye geçti.
Yılmaz’ın en büyük referansı Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım. Onunla tanışıklığı 1990’lı yıllara dayanıyor. İsveç’in Malmö şehrinde Dünya Denizcilik Üniversitesi’nde master yaparken Yılmaz ile Yıldırım’ın yolları kesişti.
Sıra dışı Bakanlık
Binali Yıldırım önce onu Denizcilik Müsteşarlığı’na getirdi. 2007 seçimlerine giderken Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarının ‘3 aylık seçim dönemi bakanı’ olması beklenirken, Denizcilik Müsteşarı olan İsmet Yılmaz bakanlık görevine getirildi. Seçimden sonra kısa bir süre Kültür Bakanlığı Müsteşarlığı yaptı. 2011’de Sivas’tan milletvekili seçildi. Daha sonra da Vecdi Gönül’ün yerine Milli Savunma Bakanı oldu.
Ketum Başkan
2004 yılında uygulamaya giren yük ve yolcu gemilerine ÖTV’siz akaryakıt verilmesi uygulamasını İsmet Yılmaz hayata geçirdi. Yılmaz’ın Denizcilik Müsteşarı iken yıldızı parlatan diğer bir başarısı da Türk gemilerinin kara listeden önce gri sonra beyaz listeye geçirilmesi oldu. Seçim dönemi bakanlığı dışında 4 yıldır MSB görevini yürüten İsmet Yılmaz ‘ketum’ olma özelliğiyle de dikkat çekiyor.
3 Tur Sonuçları
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı için üçüncü tur seçiminde sonuçlar şöyle olmuştu; İsmet Yılmaz: 259, Deniz Baykal: 129, Ekmeleddin İhsanoğlu: 80, Dengir Mir Mehmet Fırat: 78…
4. Tur İçin İki Aday Yarıştı
Hiçbir aday başkan seçilebilmek için yeterli oyu alamadığı 3. turun ardından 4.turda en yüksek oyu olan iki isim yarıştı. Seçim AKP’nin adayı İsmet Yılmaz ile CHP’nin adayı Deniz Baykal arasında geçti.