Kolektifler'den paralı eğitim raporu

 Kolektifler

ükümetin üniversitelerde harçları kaldırmak üzere attığı adımlar üniversite öğrencilerini harekete geçirdi. Öğrenci Kolektifleri Araştırma Birimi bu adımın “parasız eğitim” anlamı

7-24esenlerhaber /Habermerkezi


 Kolektifler'den paralı eğitim raporu

ükümetin üniversitelerde harçları kaldırmak üzere attığı adımlar üniversite öğrencilerini harekete geçirdi. Öğrenci Kolektifleri Araştırma Birimi bu adımın “parasız eğitim” anlamına gelmediğini verilerle ortaya koydu ve gerçek amacını deşifre etti 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “harçları kaldırılsın” mesajının medyada “üniversiteler parasız oluyor” manşetleriyle karşılanması üzerine Öğrenci Kolektifleri Araştırma Birimi “paralı eğitim” ile ilgili bir rapor hazırladı. Raporda farklı kentlerden, bölümlerden ve öğrencilerden oluşan ortalama verilerle “paralı eğitimin” çok ötesinde bir uygulama olduğu gözler önüne seriliyor. 

Üniversite içi hizmetlerin ve öğrencilerin eğitimini sürdürmek için karşılaması gereken temel ihtiyaçların bedeli harçları kat be kat aşıyor. Kolektif Araştırma Birimi’nin raporuna göre harçlar, öğrencilerin bir dönemlik masraflarının yüzde 5-15’ini kapsıyor. Bu rakam illere göre değişmekle beraber Diş Hekimliği gibi harçları daha yüksek bölümlerde genel olarak harçların masraflardaki payı en yüksek çıkarken, Tarih gibi sosyal bölümlerde bu oran düşüyor. 

Rapordaki bu verilerden hareketle harçların kaldırılmasının paralı eğitimin son bulması anlamına gelmediğinin altı çiziliyor ve üniversitelerin çeşitli hizmet bedellerini arttırarak harçların alınmamasından kaynaklanan açığı kapatma ihtimaline dikkat çekiliyor. 

Öğrencilerin üniversitelerdeki temel harcamaları karşılamak için kredi aldığının hatıratıldığı raporda, bu borçlandırmanın gençlerin geleceğini ipotek altına aldığı vurgulanıyor. 

Mücadelelerinin sadece harçların kaldırılması değil, “eğitimin tamamen kamusal bir hak olarak tanımlanması ve herkese eşit ve parasız olarak sağlanması mücadelesi” olduğunun altını çizen Kolektifler, mücalelelerinin devam edeceğini ilan ediyorlar. 

Öğrenci Kolektifleri'ne göre bu adımın gerekçesi seçimler ve YÖK reformu için “sempati toplamak”. 


  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli