Gerze'ye İstanbul'dan kitlesel destek

 Gerze

“Yaşam ve doğa için direnen Gerzelilere selam olsun”

 

 

 

 

www.7-24esenlerhaber.com

Sinop'un Gerze ilçesinde yapılması planlanan termik santrale karşı Gerze halkının verdiği mücadeleye İstanbul'dan kitlesel bir destek geldi

Sinop’un Gerze ilçesinde termik santral inşaatına direndikleri için polis ve jandarma saldırısına maruz kalan, 1 hemşerileri tutuklanan gerze halkı için bir destek eylemi de İstanbul’da yapıldı.

Yeşil Gerze Çevre Platformu' nun (YEGEP) çağrıcısı olduğu eyleme Derelerin Kardeşliği Platformu, Munzur Koruma Kurulu, Divriğililer Derneği, Karadeniz İsyandadır Platformu, Loç Vadisi Platformu katıldı. Binin üzerinde doğa ve yaşam savunucusunun katıldığı yürüyüşte Gerze'de yaşanan polis terörü protesto edildi.

Yürüyüş ilerledikçe kalabalık büyüdü
Gerze'de yapılması planlanan termik santrale karşı yapılan yürüyüş saat 19.30'da Taksim Tramvay durağında başladı. “Termikçi şirket Gerze'yi terk et, Gerze halkı yalnız değildir” pankartının arkasında toplanan yaklaşık bin kişi o esnada eylem yapan Barış Anneleri’ni selamladıktan sonra yürüyüşe başladı. “Her yer Hopa, hepimiz eşkiyayız”, “Anadolu grubu Gerze’yi terk et”, “Santral yapma boşuna yıkacağız başına” sloganları eşliğinde yola çıkan yürüyüş kolu basın açıklamasının yapılacağı Galatasaray Meydanı’na ilerledikçe kalabalıklaştı.

Galatasaray Meydanı’nda katılımcılar adına Gerze’den gelen YEGEB sözcüsü Şengül Şahin bir basın açıklaması yaptı. Şahin Gerze'de karşılaştıkları polis şiddetini, coplu, biber gazlı saldırıyı hatırlatarak İstanbul'a seslerini yükseltmek üzere geldiklerini belirtti.

’Ambulanslar gaz bombası takviyesi için kullanıldı’
AKP hükümetinin desteğini ve devletin kolluk kuvvetlerini arkasına alan Anadolu Grubu'nun toprağını, havasını, suyunu korumak amacıyla panzerlerin altına yatan, gaz bombalarına, tazyikli suya ve coplara maruz kalan halka acımasızca saldırdığını söyleyen Şahin “Devletin ambulansları halkın sağlığını korumak yerine polisin tükenen gaz bombası stoklarını takviye etmek üzere kullanılmıştır. Kendilerine 'Anadolu’nun Gururu' diyenlerin hiçbir şekilde hukuk tanımadan toprağımızı nasıl işgal ettiğini; kendilerine 'Anadolu’nun Birikimi' diyenlerin hayatlarımızı nasıl talan ettiğini anlatmak için buradayız” dedi.



Hukuk varsa var, yoksa yok
Şengül Şahin hukuksuzluğun 28 Kasım 2008'de Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yapılmadan termik santral için Anadolu Grubu'na verilen “üretim lisansı” ile başladığını ifade etti. Bu haksız üretim lisansına karşı hukuki mücadelenin başlatıldığını ve yürütmeyi durdurma kararı verildiğini; bu süreçte Anadolu Grubu'nun ÇED sürecini yeniden başlattığını ve kendilerine verilen son tarih olan 21 Aralık 2011 tarihine kadar ÇED dosyasını tamamlamak için Yaykıl Köyü'ne, polis ve jandarmayı arkasına alarak gece yarısı baskınıyla, zor yoluyla girmeye çalıştığını söyledi. Oluşan bu fiili duruma karşı Gerze halkının da “Hukuk varsa var; yoksa yok” diyerek tamamen haklılıkla direnişe geçtiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:


“ Türkiye Cumhuriyeti bir Hukuk Devleti ise; bir çadır devleti ve muz cumhuriyeti değilse kendini “sosyal hukuk devleti” olarak anayasasında tanımlamış olmasına, “Herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı”nı tanımış olmasına ve lehimize kesinleşmiş yargı kararlarına rağmen; Sinop ve Gerze halkının içme suyu tesislerinin tam ortasına, SİT alanının, tarım ve orman alanının üzerine, balık üreme ve avlanma alanlarına, sahiline, ÇED başvuru raporlarında dahi gizleyemedikleri, 'santral etki alanı' sınırları içinde kalan Gerze İlçesi'nin ve onlarca köy ve yerleşim yerinin içerisine, bu santrali yapamazlar ve yapamayacaklar.”

“Yaşam ve doğa için direnen Gerzelilere selam olsun” şeklinde biten basın açıklamasının ardından “Gerze halkı yalnız değildir”, “Hopa'dan Gerze'ye eşkıyalar her yerde”, “Çevre bakanı çevre düşmanı” sloganları ile eyleme son ver
ildi.



  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli