ENGELLİLER YASASINDA SON DURUM

 ENGELLİLER YASASINDA SON DURUM

Çok kıymetli 7-24 Esenler Haber okurları ve Değerli Dostlarım sizleri en kalbi hürmet ve muhabbetlerimle selamlıyorum. İlkyazıma yorum yaparak maille ve bizzat arayarak destek veren tüm dostlara teşekkürlerimi iletiyorum.


ENGELLİLER YASASINDA SON DURUM

Çok kıymetli 7-24 Esenler Haber okurları ve Değerli Dostlarım sizleri en kalbi hürmet ve muhabbetlerimle selamlıyorum. İlkyazıma yorum yaparak maille ve bizzat arayarak destek veren tüm dostlara teşekkürlerimi iletiyorum.

Bir önceki yazımda Engelliler Yasasını ve yasanın erişebilirlilik ölçeğinde 7 yıllık tanınan zaman diliminin yasa teklifiyle 3 yıl daha uzatılacağı bilgisiyle beraber geçmişten günümüze uzayan tarihsel süreci yazmıştım.

Evet yasa teklifi Meclisten 1+2 yıl şeklinde geçti. Kısacası 7 yıllık verilen zaman dilimi 8 yıla çıkartılmış oldu.Ve üzerine yükümlülüğünü yerine getirmeyen yöneticiler için +2 yıl da opsiyon sağlanarak 07.07.2015 yılına kadar Engellilerin ulaşılabilirliliğinin önündeki engeller in kaldırılması ötelenmiş oldu.Ve son söz olarak da Mecliste onaylanan yasa Cumhurbaşkanımızın onayına kaldı.Sivil Toplum Örgütlerinin cılız da olsa tepkisi ertelemenin önüne geçemedi..

28 -30 Haziran tarihlerinde Taksim gezi parkında 7 Temmuz Platformu tarafından düzenlenen “UYUMUYORUZ” 48 saatlik imza ve basın açıklaması etkinliğine katıldım. Katılımın beklenen boyutta olmadığına şahit olduk. Esenler Ortopedik Engelliler Derneğinin üye ve yöneticilerininde katıldığı etkinliğe 2005 yılında çıkan Engelliler Yasasının da mimarlarından 23.Dönem Millet Vekili olan Lokman Ayva Bey destek için gelmişti.

Bir gün önce Ankara da Mecliste Dikmen Kapısında yapılan basın açıklamasına da destek için giden Lokman Ayva’nın bugün Taksim Gezi parkındaki etkinlikte olması destek vermesi takdire şayandır. Yasanın oluşmasında etkin rol alan dönemin vekili, konuşmasında yasa teklifinin kabul edilmemesi gerektiğini bugün buraya destek için geldiğini ifade etmesi fevkalade güzel bir ayrıntıydı. Gayretlerinden ve hizmetlerinden dolayı Lokman beye teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Bir atasözü vardı.“Tok açın halinden anlamaz” diye Engelli olmayan bir bireyin Engelli bir bireyi anlaması da zor olsa gerek. Toplum olarak “Empati” yapma da yetersiz kalıyoruz anlaşılan. Son iki yıldır Aile ve Sosyal Politikalar Bakanının yasal düzenlemeler hakkında STK’lar, Belediyeler ve birçok kamu birimiyle toplantılar, seminerler, konferanslar yoluyla düzenlemelerin bir an önce hayata geçmesi için çaba sarf ettiğine şahidiz. Ancak görünen o ki bu çaba birçok şeyi düzeltmeye yetmedi. Yine de 2011 yılında Ulaşılabirlik Stratejisi ve Eylem Planı toplantıları sonucunda en azından İstanbul Büyükşehir Belediyesi ana arterlerin hissedilebilir yüzey çalışmalarının başlamasına vesile oldu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin “Engellilerin ulaşması gereken her yere ulaşabileceği altyapının oluşturulması ile ilgili gerekli çalışmaları yapacaklarının altını çizen Şahin, 'Her ilde ve ilçede durumun ne olduğunu raporlayacağız. Bir yıl gibi bir sürede yapılması gereken hizmetleri, toplu taşımacılık, açık alanlar, kapalı alanları, bir engelli vatandaşımızın ulaşması gereken her yere ulaşabileceği bütün alt yapının oluşturulması gerektiğinin bir çalışmasını yapacağız. Bir üst kurul oluşturacağız. İçinde sivil toplum, konfederasyon başkanları, akademik kurul olacak ve biz bunu denetleyeceğiz. Her ilde, ilçede durum ne raporlayacağız Yapmayana gereğini biz yapacağız.' İfadesinde bulunmuştu.

Bizlerde Bakan Şahinin samimiyetine inanıyor ve güveniyoruz ancak bir de görünen gerçekler var. Yükümlülük Yerel yöneticilere düşüyor. Bizler 1+2 yılın hesabını yapmıyoruz. Sadece ve sadece

yöneticilerin etkin Empati yapmasını arzu ediyoruz.Bir an düşünün tekerlekli sandalyeliyi, Baston kullanan Görme Engelliyi, Koltuk değnekli Engelliyi zihinsel veya otistik Engelliyi, konuşamayan ve işitemeyen Engellileri, ya Ailelerini hiç düşündünüz mü???

07 Temmuz platformu 7 Temmuzda İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde bir basın açıklaması yapmayı planlıyor. Taksim de yapılan basın açıklamasına istenilen düzeyde katılım sağlanmazken cılız bir katılımla basın açıklaması yapan platform 07 Temmuz da İBB önündeki basın açıklamasına sağlanacak destek merak konusu???

eoed_ahmetkurt@hotmail.com
 
 


  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı