BAĞIMSIZ ADAYI OLMAK DÜNYANIN EN ZOR İŞİ VE CESARETLİ İŞİ'

 BAĞIMSIZ ADAYI OLMAK DÜNYANIN EN ZOR İŞİ VE CESARETLİ İŞİ

Rumeli Balkan Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı 1 Kasım seçimlerinde adaylığında yaşanan hukuk garabeti hakkında çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yaşananları ilk kez kamuoyu ile paylaşan B&ou

Bölükbaşı “40 bine yakın oyun nasıl el değiştiğini nasıl kaydırıldığını göreceksiniz”
“Esenler insanlarını parlamentoda temsil eden bir kişi yok”

Konuşmasının başında Bölükbaşı “1 Kasım seçimleri geldi geçti. Ondan önce 7 Haziran seçimlerini yaşamıştık, 7 Haziran seçimlerinde seçmendim ama 1 Kasım seçimlerinde bağımsız milletvekili adayı oldum. Neden aday olduğumu sizlere anlatmıştım. Biliyorsunuz Esenler bölgenin en çok seçmeninin sahip olan bir ilçesidir, benimde doğduğum bu ilçeden siyasi partilerin bir kişiyi bile aday göstermedikleri malumunuz ve bu ilçenin insanlarını parlamentoda temsil eden bir kişi yok. 10 kat az seçmene sahip olan yerlerin ve vilayetlerin parlamentoda temsilcileri var bizim yok. Bu durum beni üzmüştür ve neden olmasın diyerek aday oldum. Esenlerin Esenlerlinin varlığını hissettirmek ve dikkate alınmayan siyasi parti ilçe başkanları, STK’lar var Rumeli’den, Balkanlardan gelen evladı Fatiha'nın torunları var, bunların sesi olmak istedim. Bu kesimleri önemsemeyerek listelere yazmayan siyasi partilere karşı geniş istişareler sonucunda aday oldum.”

İLK DEFA BU KADAR KUTUPLAŞMANIN YAŞANDIĞI BİR SÜREÇ YAŞADIK
40 günlük seçim çalışması süresince ciddi halkta, seçmende teveccühe mahzar olduğunu ve bu seçimde kutuplaşmanın yaşandığına vurgu yaptı. Devamla Bölükbaşı “ bu seçimlerin Türkiye’miz için çok önemli olduğunu biliyordum. Çok partili seçimlere geçildikten sonra ilk defa bu kadar kutuplaşmanın yaşandığı bir süreç yaşadığımızı herkes biliyordu. 1 Kasım seçimlerinde bir oyun ne kadar önemli olduğunu bilen birisiydim.  Böyle bir ortamda bağımsız aday olmak, belki de “akıl kari” değildi. Bağımsız aday olmak cesaret ister, yürek isterdi. Ama ülkemizde demokrasinin yeşermesi ve demokrasinin, adaletin var olduğunu veya olmadığını kanıtlamak için birileri bu görevi, sorumluluğu yerine getirmeliydi. Bu düşüncelerle ülkemi, ülke insanımı seven birisi olarak ve demokrasinin varlığını ispatlamak parlamentoda adil temsiliydin oluşması için bağımsız Milletvekili adayı oldum.”



“BENDEN KORKTULAR, SEÇMENİN ÜZERİNDE BASKI KURDULAR
Siyasiler tarafında hedef noktasına koyulduğunu ifade eden Bölükbaşı “ben seçim süresinde bazı partililer tarafından hedef alındım. Bir kere haksız bir yarış içine girmiştim. Bakınız tüm siyasi partilerin pankartları yerinde dururken bizim akşam astığımız pankartlarımız her sabah kesildiğini gördüm. Birilerinin çok ciddi rahatsız olduğu belliydi, öyle ki aday olmuş partililer Esenlerin yolunu bilmezken, Esenlere karargâh kurdular ve Esenleri mesken edindiler. Benden korktular. Seçmenin üzerinde baskı kurdular “bak sen Ayhan’a oy verirsen, şöyle olur, böyle olur, işinden olursun” gibi gibi sözler dolaştı.

Korktular ve korkuttular
Aday olmanın bütün zorluklarını yaşadığını söyleyen Bölükbaşı “Tüm bunlar olurken bir haksızlıkta veya oyunda ilçe seçim kurullarında yaşadım. Bağımsız Milletvekili adayı olmak dünyanın en zor işi olduğu gibi cesaret isteyen bir iş olduğunu biliyordum. Bağımsız aday olacaksan, kendinden zerre kadar şüphen olmayacak ve zere kadar sıkıntılı durumun olmayacak. Ben 15 yıllık bir bürokrat olmama ve geçmişte siyaset yapan biri olarak böyle bir sorunum olmadığını bağımsız Milletvekili adayı olarak tescillemiş oldum. Durum böyle olunca korktular ve korkuttular, 2. Bölgede siyasi partiler birbirleri ile değilde benimle mücadele ettiler. Mahallemde ve bölgemde bana söz veren ama sonradan baskı gördüklerinden üzülerek oy veremeyeceklerini çeşitli bahanelerle ve üzülerek, ezilerek anlattılar.”

Belediye başkanı ve vekil adayları Özel çalışmalar yaptılar
Seçim öncesi bana olan teveccüh ve desteğin bu şekilde demokrasi ve adaletten yoksun olacağını tahmin edeceğini bilemediğini söyleyen Bölükbaşı “Başka seçim bölgesinde aday olanlar işlerini, güçlerini bırakarak Esenler’de özellikle benim mahallemde ve bana yakın mahallelerde insanüstü çalıştılar, ev ev dolaştılar. İl, İlçe teşkilatları, Belediye başkanı ve vekil adayları Özel çalışmalar yaptılar. Bana oy verenler oyunu verdikten sonra sandıklara sahip çıkmadılar verdikleri oyları takip etmediler. Bunun sonucunda çok ciddi oy kaymalar oldu. Tüm bunların olacağını biliyordun ama bu derece demokrasiden uzak adaletten yoksun bir seçim olacağını inanınki tahmin etmiyordum. Benim bu yarış öncesi gördüğüm teveccüh ve destek sözü kurulan baskılar ve oynanan oyunlar nedeniyle, birazda korkudan dolayı sandığa yansımadı.”

bir haksızlığa uğramamak için vesikalık fotoğraflarını oy pusulasına koymasını istedik
Seçimin adaletli geçmesi için bir takım önlem aldıkları ifade eden bölükbaşı “1 Kasım seçimlerinde Türkiye genelinde 21 bağımsız aday vardı. Bu adayların 2 sini biz çıkardık, ikisinin de isimleri ve soy isimleri ayni idi.  Aday olduğumuzda yüksek seçim kuruluna müracaat ederek “bir haksızlığa uğramamak için” seçmenin bağımsız adayı bilmesi, tanıması için ve bir karışıklığa sebep verilmemesi için vesikalık fotoğraflarını oy pusulasına koymasını istedik. Siyasi partilerin amblemleri var, yetmedi genel başkanlarının ismi var ve oy pusulasında boydan boya mühür vurma yeri kare içine alınmış seçmen o ambleme bakarak tercihini yapıyor.”

TC’mize bakarak oy versin dediler
Bağımsız adayların oy pusulasında yerlerini adil temsil edilmediğini eleştiren Bölükbaşı “ peki seçmen, bağımsıza tercihini nasıl yapacak? Bizler bu önerilerimizi resmi yazı ile YSK’ ya bildirmemize rağmen bu yanlışın düzeltilmesini kabul ettiremedik. Yüksek seçim kurulunun çare diye yaptığı, “ bağımsız adayların T.C No sunu” yazmak oldu. Bu şekilde ve bu anlayışta bir seçim yaşadık. Bugün ülkemizde okuryazar oranının ne kadar olduğunu ve halen daha adını soyadını yazamayan insanlar olduğunu bilmelerine rağmen TC’mize bakarak oy versin dediler. Çifte standart yaşadık, oy pusulasında siyasi partilerin amblemleri net bir şekilde gözüküyor ama bağımsız adayların yerini bulmak çok zor.YSK’nın kendi internet sitesinde gösterdiği ebatlar büyük, oy pusulasında ebatlar küçük ve yazılar okunamayacak şekilde küçük basılmış.
 
Onun için söylüyorum 1 Kasım seçimleri meşru değil
Bu yapılan uygulamanın hakka, hukuka uygun olduğunu ve demokratik bir uygulama olduğunu kim söyleyebilir? Onun için söylüyorum 1 Kasım seçimleri meşru değil, adil yapılmadı. Yapılan yanlışlığı belgelemek için, ben ve eşim oy kullanmadık, boş oy attık ve oy pusulasını katlayarak cebimize koyduk. Oy pusulasında ismimizi bulmak için seçmen eline büyüteç alması lazım. İşte belgesi, YSK internet sitesinde oy pusulası bu şekilde olacak dedi, basılan oy pusulaları bu şekilde basıldı.



Bakın ülkemizde demokrasi nasıl katledildi

Yaşanan hukuk garabetinden dolayı demokrasinin yara aldığını söyleyen Bölükbaşı “Seçimler tamamlandıktan sonra bizler YSK’ ya demokratik hakkımızı kullanmak üzere itirazda bulunduk. Yaptığımız itirazların dikkate alınmaması ve yaşananlarınbir hukuk garabeti olduğunu vereceğim rakamlarla kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Bakın ülkemizde demokrasi nasıl katledildi.”

40 BİNE YAKIN OYUN NASIL KAYDIRILDIĞINI GÖRECEKSİNİZ 
Bölükbaşı neden 1 ve 3 bölgedeki itiraz ve oy kayıpları 2.bölgedeki itirazları 10 katı daha düşüklüğünü çarpıcı rakamlarla açıklayarak dikkatleri çekti. Bölükbaşı “ Üç seçim bölgesinde partilere göre kullanılan oylar ve dağılımının yanı sıra yer değiştirilen oylar şu şekilde oldu. Bu tabloya baktığımızda Ayhan Bölükbaşının oyları, yani 40 bine yakın oyunun nasıl el değiştiğini nasıl kaydırıldığını göreceksiniz. Siyasi partilerin bulunduğu alan içine vurulan mühürlü oylar kabul edildi, ama bağımsızların olduğu yere vurulan mühürlerin hepsi iptal edildi. Ben tabii ki Esenlere kırgınım, bana oy verenlere çok teşekkür ederim ama bana oy vermeyenlerin neden oy vermediklerini ben biliyorum kamu oyununda bilmesini istiyorum. Onları kıramadıkları ablukanın ve vicdanlarının sesi ile baş başa bırakıyorum.

İstanbul 1. Bölge 31 vekil çıkarıyor, toplam seçmen sayısı 3 milyon 731 bin 755. Bu bölgede kullanılan oy 3 milyon 308 bin. İtiraz edilmeksizin geçerli oy sayısı 3 milyon 268 bin. İtiraz edilerek geçerli oy veya hesaba katılan oy sayısı 3 bin 672, yani bu oylar yer değiştirmiş.
3. Bölge 31 vekil çıkarıyor, toplam seçmen sayısı 3 milyon 538 bin. Bu bölgede kullanılan oy 3 milyon 106 bin. İtiraz edilmeksizin geçerli oy sayısı 3 milyon 67 bin. İtiraz edilerek geçerli oy veya hesaba katılan oy sayısı 909
Esas nokta ise tek bağımsız aday benim olduğum 2. Bölgede seçmen sayısı 3 milyon 60 bin Bu bölgede kullanılan oy 2 milyon 679 bin. İtiraz edilmeksizin geçerli oy sayısı 2 milyon 608 bin. İtiraz üzerine bir başkasına yazılan oyların sayısı 40 bin 755 dır. Yani 6 milyon 335 bin geçerli oyun kullanıldığı 1. Ve 3. Bölgede 4581 oy geçersiz sayılırken, Benim aday olduğum 2 milyon 608 bin geçerli oyun kullanıldığı 2. Bölgede 40 bin 755 oy geçersiz sayılıyor.” Açıklamasının sonunda “Hesabını siz yapın” diyerek tepkisini ifade etti.




 


  • Cumartesi 29.7 ° / 20 ° Güneşli
  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli