Tarih: 06.09.2014 15:21

AKP, Barışın sembolü zeytini sökülüp atacak!

Facebook Twitter Linked-in

 AKP, Barışın sembolü zeytini sökülüp atacak!

Giderayak Türkiye’nin zeytinliklerinin imara açılmasını mümkün kılacak bir yasa tasarısı ortaya atıldı. Amaç belli: Termik santrallerin ve nükleer santrallerin önünü açmak. 

Zeytin, kültürümüzün, yemeklerimizin, Ege’nin olmazsa olmazı şimdi bu topraklardan göçüp gitmek üzere. Bölgede en büyük zeytin üreticisi olan Türkiye, AKP iktidarının uyguladığı politikalar sonucunda zeytini ve zeytin üreticisini öldürmeye kalkıyor.

2006 yılından beri defalarca kez denendiği gibi bu kez de zeytincilik ve doğa katledilmek isteniyor. Meclis’e getirilen yasa tasarısı onaylanırsa, ne sofralarda zeytin eskisi gibi olacak, ne de zeytincilik… Barışın sembolü Anadolu topraklarından sökülüp atılacak!
 


Eğer yasa tasarısı onaylanırsa, zeytinliklerimiz madencilerin, enerji şirketlerinin, yol müteahhitlerinin ve inşaat devlerinin arka bahçesi haline gelecek. Bugün hepimizi besleyen, yüzlerce aileyi doyuran topraklar birer şantiye, zehir depolama sahası olacak.

Yeni yasa, zeytinlikleri bu faciaya açmakla kalmıyor, zeytinliğin tanımını toptan değiştiriyor. Bu tasarıyla, 25 dönümden (25.000 metrekare) küçük zeytinlikler sıradan arazi olarak görülüyor. Türkiye’deki zeytinliklerin ortalama büyüklüğünün  10 dönüm olduğu düşünülürse, yasa tasarısının çaldığı tehlike çanları daha da yakından duyuluyor.
 
Zeytin dünyanın belki de en mucize bitkisi ve bizim ülkemizde bu kadar bol ve ucuz olması bize doğanın bir hediyesi. Bu mucize gıda sofralarımıza bu kadar ucuz gelebildiği için çok şanslıyız. Türk mutfağının baş tacı zeytin ve zeytinyağı çocuklarımıza yedirebileceğimiz en besleyici şeylerden biri değil mi?
 
Bu yasanın onaylanması ülkemizin zeytinliklerinin ölüm fermanının imzalanması gibi. Çünkü yasa bize diyor ki: Zeytinlikler 25 dönümün altındaysa sıradan bir toprak parçasıdır. Üzerine nükleer santral de yapılır kömür santrali de yapılır. Ve asıl can alıcı nokta Türkiye'deki zeytinliklerin ortalama büyüklüğü 10 dönüm. 
 
Bunu gerçekten kabul edecek miyiz?
 
Meclis açıldığında, bugüne kadar imzasını atan 100.000’den fazla kişinin Türkiye’nin zeytinliklerinden vazgeçmek istemediğini görecekler. Ama sesimiz daha gür çıkabilir. Çıkmalı. Ne istediğinizi lütfen şimdi söyleyin ki daha sonra ‘keşke’ demeyelim. Hepimiz şunu iyi bilelim: Zeytini ve zeytinyağı olmayan Türkiye farklı bir Türkiye olacak.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —