Sadece konut üretmekle olmaz'

Sadece konut üretmekle olmaz

Türkiye’nin sadece konut üretimiyle bir yere varamayacağını belirten Kahvecioğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kahveci, Esenler’deki konut fiyatlarının artışını da Suriyelilere bağladı.


İnşaat sektöründe bodrum katlarının yapılmasına da kesinlikle karşı olduğunu belirten Kahvecioğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kahveci açıklamalarına şu şekilde devam etti;

“Şuan ki inşaat piyasasındaki süreç bizim için çok sıkıntılıdır. Haziran seçimlerinden sonra piyasa bayağı durdu. Bunun nedeni yabancı sermayenin yurt dışına geri gitmesinden ötürümüdür, faizlerden mi kaynaklanıyor yoksa FED’in faiz ayarlamalarından mı kaynaklanıyor bunun tam olarak sebebini bilmiyorum ama bizim iç piyasa gayet sıkıntılı bir sürece girdi. Ve yaklaşık 5 aydır bütün satışlarımız durdu. Daha önce 4 tane şantiyemiz vardı ama şuan bir şantiyemiz bile yok. Tamam, projelerimiz var ama şuan için şantiyemiz yok. Tabi bunda 7 Haziran seçim sonuçlarının da etkisi vardır, demin saydığım etkenlerinde etkisi vardır ama inşaat sektörü çok büyük bir yara aldı diyebiliriz.   

Almanya gibi üretmeliyiz

Benim şahsi fikrime göre Türkiye konut üreterek ve devamlı inşaat sektörü ile bir yere varamaz. Çünkü konut üreterek sadece iç piyasaya sunuyoruz. Yani müteahhitler konutları üretiyor çalışan kesim bu konutları alıyor fakat dış piyasaya bir ürün satamıyoruz. Ve ortada kısır bir döngü oluşuyor.  Dolayısıyla bu Türkiye’nin ileriye dönük ekonomik göstergeleri açısından pek sağlıklı bir tablo ortaya koymuyor.  Onun için Türkiye’nin mutlaka diğer alanlara yönelmesi ve bir şeyler üretmesi gerekiyor. Çünkü sadece inşaat sektörüyle ekonomiyi canlandırmak pek sağlıklı bir ortam yaratmaz Türkiye’de. Sayın Ali Babacan’ın dediği gibi tarıma dayalı çalışmalar yapmamız lazım, sanayiye önem vermemiz lazım ve mutlaka üretmemiz lazım. Bakın bir Almanya ekonomik anlamda Avrupa’da en güçlü devlettir. Ve herkesin gitmek için müracaat ettiği ilk devlet Almanya’dır. İşte bunu da Almanya üreterek yapıyor.  Belki konumuzun dışına çıktık ve küresel ekonomik konulara el attık ama dünyada bazı krizler baş gösteriyor bizim ekonomimiz hemen kırılganlık gösteriyor.  Ama Almanya’da böyle bir şey söz konusu değil. Neden? Çünkü adamlar üretiyorlar ve devamlı üreterek ekonomilerini zihinde tutuyorlar.  Bizimde biran önce üretime geçmemiz gerekiyor. Bende inşaat sektörü ile uğraşan birisi olarak sadece konut üreterek ekonomimizi ayakta tutamayız diye düşünüyorum.

Bodrum katta insan yaşamaz

Bodrum katlara gelince müteahhit arkadaşlarımız ekonomik olarak yapılmasını istiyor. Çünkü vatandaşlarla % 50 oranıyla anlaşma yaptıkları için ekonomik anlamda bodrum katlar dengeleri değiştiriyor. Bu noktadan bakarsan bodrum katların yapılması faydalı ama benim şahsi fikrim olarak kesinlikle ve kesinlikle bodrum kat yapılmasına karşıyım. Ben diyorum ki, insan kesinlikle bodrumda yaşamaz.

Fiyatları Suriyeliler arttırdı

Ayrıca ilçemizdeki konut fiyatlarının inanılmaz artışı Esenler’in geliştiğini göstermez. Bu fiyatların artışının nedeni Esenler’e adeta akın eden Suriyelilerden dolayıdır. Bakın şuan Esenler’de hiç kiralık yer yok. Biz bile kiralık yer bulmakta zorluk çekiyoruz. Konut fiyatları bundan dolayı yükseldi. Bu artışın diğer bir nedeni ise Esenler’in tam şehrin ortasında ve ulaşımın kolay olması da fiyatlara biraz etki yapıyor.”   



  • Cuma 25.2 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli