Menü 7-24 Esenler Haber
Tarih: 25.03.2026 15:54
ESENLER’DE EĞİTİM Mİ, TİCARET Mİ? VELİLERDEN TEPKİ YAĞIYOR

ESENLER’DE EĞİTİM Mİ, TİCARET Mİ? VELİLERDEN TEPKİ YAĞIYOR

Facebook Twitter Linked-in

İlçede görev yapan eğitim yöneticilerinin bu tablo karşısındaki tutumu ise ciddi soru işaretleri doğuruyor.

İddiaların merkezinde Feyzullah Sert bulunuyor. Velilere göre, Esenler'de eğitim kalitesinin artırılması yerine, çeşitli organizasyonlar ve ücretli etkinlikler üzerinden bir sistem kurulmuş durumda. Eğitimde çağdaşlaşma, akademik başarı ve pedagojik gelişim gibi temel başlıklarda somut ilerleme sağlanamazken, para odaklı uygulamaların artması dikkat çekiyor.

Velilerin paylaştığı somut bir örnek ise tartışmaları daha da büyüttü. Venezia Mega Outlet içerisinde bulunan Galaxia Game Park için düzenlenen gezi organizasyonu sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.

Paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

"26 Mart Perşembe günü Venezia Mega Outlet AVM içindeki Galaxia Game Park oyun alanına gidiyoruz… gezimizin ücreti 600 TL'dir… Velilerimize erkenden duyuru yapalım ki çocuklarımız bayram harçlıklarını gezide kullanabilsinler."

Bu mesajın, Ayvalıdere İlkokulu Müdürü Nejdet Şentürk tarafından öğretmenler aracılığıyla velilere iletilmesinin istendiği öne sürüldü.

"BAYRAM HARÇLIĞINA GÖZ DİKEN ANLAYIŞ" TEPKİ ÇEKİYOR

Veliler, özellikle "bayram harçlıklarının gezide kullanılması" yönündeki ifadeye sert tepki gösterdi. Eğitimcilerin çocuklara değerler eğitimi vermesi gerekirken, maddi yönlendirmelerle karşı karşıya bırakılmasının kabul edilemez olduğu belirtiliyor.

Uzmanlara göre, bu tür uygulamalar yalnızca ekonomik bir yük oluşturmakla kalmıyor; aynı zamanda öğrenciler arasında eşitsizlik duygusunu da derinleştiriyor. Ücretli etkinliklere katılamayan öğrencilerin dışlanma riski artarken, eğitim ortamı da sosyal ayrışmanın zemini haline geliyor.

EĞİTİMDE GERİYE GİDİŞ Mİ VAR?

Esenler'deki tabloya bakıldığında, temel sorun yalnızca bir gezi organizasyonu değil. Veliler, sık sık benzer etkinlikler için para talep edildiğini, okullarda bağış adı altında zorunlu ödemeler istendiğini ve eğitim kalitesinin ise aynı oranda yükselmediğini dile getiriyor.

Eğitimcilerin asli görevi; bilimsel, çağdaş ve eşitlikçi bir eğitim sunmakken, bu tür uygulamalar kamuoyunda "eğitimin ticarileşmesi" eleştirilerini güçlendiriyor. Eğitimde fırsat eşitliğinin zedelendiği, dar gelirli ailelerin sistem dışına itildiği yönünde ciddi kaygılar var.

YETKİLİLERE AÇIK ÇAĞRI

Veliler, başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililere çağrıda bulunuyor:
Esenler'de yaşanan bu iddialar derhal incelenmeli, kamu kaynaklarıyla yürütülmesi gereken eğitim faaliyetlerinin ticari organizasyonlara dönüştürülmesine izin verilmemeli.

Eğitim kurumları; alışveriş merkezlerine müşteri taşıyan aracılar değil, çocukların geleceğini inşa eden bilim yuvalarıdır. Bu gerçeği unutan anlayışla ne cehalet yenilir ne de toplum ileri taşınabilir.

Kamuoyunun beklentisi net:
Esenler'de eğitim yeniden rayına oturtulmalı, okullar ticaretin değil bilimin merkezi haline getirilmelidir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —