YEREL SEÇİMLER VE AKP'NİN ÇÖKÜŞÜ

YEREL SEÇİMLER VE AKP

AKP, kurulduğu günden bu yana emeline ulaşamadan siyasi mezarlığa yol aldı. Elitlerin Cumhuriyetini kuramadı, Atatürk cumhuriyetiyle hesaplaşmayı tamamlayamadı, kupon arazilerin tamamına çökmesine rağmen yenildi...

İstanbul, Ankara ve İzmir büyükşehir belediyelerini elinde tutmayı başaran CHP, AKP’nin elinden 4 büyükşehir ve 7 il merkez belediyesini alarak büyük bir seçim zaferi yaşadı.

Yerelde dertlerinin artık duyulmadığını gören ve yaşayan seçmenin Erdoğan'ı suçlamadığı, tekme tokat sandığa gömdüğü bir seçim yaşadık. Artık yoksulluk kaderimiz olmayacak diyen halk; AKP’ye ve AKP’nin soyguncularına, vurguncularına “yeter, buraya kadar ”dedi.

AKP'nin yerel seçimlerdeki gerilemesinde pek çok faktör önemli rol oynadı. Birincisi, yolsuzluk skandalları, emeklilerle kaset doldurması, yoksullarla dalga geçmesi, deprem bölgesinde atıp tutması, palavra sıkmasına vatandaş ceza kesti, burnundan kıl aldırmayan sarayın beyfendisine ve yalakalarına halkımız sol elle şamar vurdu.

Öyle bir manzara oldu ki sormayın gitsin, kendi partisinin seçmen nezdinde güvenilirliğinin zedelenmesi, oy kaybı bırakın karşı mahalleyi üzmesini tam aksine tüm ülkeyi sevince boğdu. 21 yıl din satan, dini siyasete alet eden AKP’nin bu seçimlerde cemaatler ve tarikatlar bile ilacı olamadı. 

Özlemle andığımız Uğur Mumcu “Siyaset ticarete, ticaret siyasete, dini de her ikisine alet edildi mi, bu sömürünün sonu gelmez… Hangi iktidar din sömürüsüne dayanmışsa o iktidar yıkılmıştır” demişti. Bu seçim bize gösterdi AKP halka güvenmediği için, halkın şamarı AKP’ye ağır oldu. 

İsrail yandaşlığına ve ABD uşaklığına devam kararlılığı AKP’nin kurtuluşu olmadığı gibi eceli oldu. Bu ele alınan konular enine boyuna masaya yatırdığımızda AKP'nin imajı yerle İhsan olduğu gibi kamuoyunun Erdoğan’a ve saray soytarılarına güveni de bitmiş oldu. 31 Mart’ta ülkenin sağcısı da, dincisi de, solcusu da ellerini havaya kaldırarak AKP’nin ruhuna bir güzel Fatiha okudu. 

1 Nisan sabahı daha alaca karanlık, saraya güneş doğmamış, elbette o güneş bir daha saraya doğmayacak, seçmen demografisinde muhalefet partilerine doğru kayda değer bir değişim, bir heyecan, kazanan CHP’lilerde vallahi bu sonuca şaşırdı, beklenmeyen bu büyük sonuç herkesi şaşırttı.  Genç ve şehirli seçmenler gibi tarlasında ekin biçen, dağda koyun güden yurttaşlar bu seçimle AKP'den koptuğunu, AKP’nin siyasi mezarlığa gömüldüğünün duasını bile yapılmasına gerek duymadan, helvasını yemek nasip olmadan ebediyete uğurladığını seyrediyoruz. 

İşin özü şu: AKP, kurulduğu günden bu yana Elitlerin Cumhuriyetini kuramadı, Atatürk cumhuriyetiyle hesaplaşmayı tamamlayamadı, kupon arazilerin tamamına çökmesine rağmen yenildi. Dalgasını geçtiği emeklinin, yoksulların, dışlananların, hor görülenlerin ve kimsesizlerin attığı şamarla Ortadoğu’nun çöllerine gömüldü. AKP ilk defa tarihinde tokatladığı yoksul halktan okkalı bir şamar yedi.

 

 



Anahtar Kelimeler: YEREL SEÇİMLER ' ÇÖKÜŞÜ
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 29.4 ° / 18.3 ° Güneşli